Menu

Spela ansvarsfullt


Att spela om pengar på olika casinospel kan för många vara en rolig grej medan det för andra kan betyda ruinens brant. När man spelar dessa spel bör man alltid ha ett sunt tänk kring spelandet. Många människor har eller har varit i ett spelberoende vilket kan förstöra livet. Det är viktigt att känna av signaler hos den som ligger i riskzonen för detta och att då se till att hen slutar med sitt spelande. På Aftonbladet finns att läsa ett praktexempel om att inte spela ansvarsfullt och på grund av det hamna i en skuldfälla som är mycket svår att ta sig upp ifrån.

Spelbolagen har också ett ansvar gentemot sina kunder och där har många av dem ett eller flera bra sätt att kunna få en bild av någon som kanske hamnat i ett spelberoende eller är på väg dit. Genom att erbjuda kunder att själva sätta en insättningsgräns på pengar förhindrar man att kunden kan fortsätta spela även om hen inte har pengar på sitt spelkonto. Denna gräns fungerar då som en spärr och kontot kan inte användas för spelande.

Vidare finns också ett frågeformulär vilket kunder som uppvisar en bild på mycket spelande får besvara. Det är ett smart sätt att försöka fånga upp personer som faktiskt riskerar att hamna i ett spelberoende av olika grad. Då kanske man lättare kan hjälpa denna person.

Känner man själv att man börjar tänka åt det hållet om att bara spela mer och att det blir ett tvångsmässigt tankesätt och tvångsmässiga handlingar måste man själv försöka att be om hjälp. Detta undviker många då man känner sig skamsen och inte vill fråga om den hjälpen. Detta är något som vi i samhället måste försöka bli bättre på; att se varningstecken tidigt och att erbjuda hjälp till den som fastnat i det ekorrhjulet.