Menu

Hur räknar man på oddsen?


Ordet odds har många hört i olika sammanhang. Men vet verkligen alla vad oddset är för något och hur man räknar fram ett odds? I Aftonbladet kan man läsa exempel om spel och odds där man kan få lite tips kring spelen, men här ska vi försöka förklara hur det ligger till med oddset och hur olika länder räknar fram detta.

Europeiska odds

I Europa räknar vi odds på ett annat sätt jämfört med exempelvis USA. Man börjar med att se över i vilket område oddset ska räknas ut i, sedan gör man efterforskning på det hela.

Namngivningen för Europeiska odds kan även kallas för decimalodds. Det är ganska vanligt att man kallar oddset så och är det enklaste sättet att kunna få en bild över oddsen för något.

Ett exempel kan vara att man spelar på något om pengar och satsar en summa på kanske 20 kr med ett odds på 2,5. För att då få fram eventuell vinst tar man sin insats och multiplicerar med oddset. I detta fall betyder det att man tar 20 x 2,5 som blir 50. Alltså vinner man 50 kr.

Amerikanska odds

Dessa odds är lite svårare att förstå. Amerikanare använder ett minus eller plustecken framför siffrorna för oddsen vilket kan försvåra en uträkning. Plustecknet betyder hur mycket man kan vinna i pengar om du satsar ett viss bestämt belopp medan minustecken framför oddssiffran ger signalen om hur mycket man behöver lägga som insats för att vinna.

Brittiska odds är väldigt likt de Europeiska oddsen. Den stora skillnaden är att brittiska oddssiffror skrivs som bråktal istället för vanliga tal, annars räknas oddset fram på samma sätt som Europeiska. De här oddsen kallas även för traditionella odds.

I övrigt kan odds användas även i andra sammanhang än just spel. Man kan använda detta i exempelvis någon form av vadslagning eller lotterier. Oddsen är till för att kunna se stor eller liten chans till exempelvis vinst.